Forkælet og arrogant

På dag 2 uden håndværkerfradraget – som på politikersprog hedder boligjobordningen – valgte jeg at skrive på Facebook, hvilke konsekvenser det ville få hjemme hos mig. Det skulle jeg nok ikke have gjort, for kort efter blev jeg udsat for det, der vist hedder en shitstorm.

Af hensyn til læsere, som forhåbentlig ikke sidder klistret til Twitter og Facebook døgnet rundt, må jeg hellere delagtiggøre læserne i min statusopdatering. Jeg skrev: ”Håndværkerfradraget er væk. Hjemme hos os nåede vi lige at få en murer ud og lappe vores kælder, som længe har trængt. Nu skal kælderen males – det gør jeg selv, da det ellers bliver for dyrt. Vi kommer med stor sandsynlighed også til selv at gøre rent i 2015. Det er ret dyrt uden fradrag. Vinduespudseren beholder vi dog. Men det er nok bare os, der er sådan. Alle andre danskere vil selvfølgelig fortsat bruge håndværkere og rengøringsfirmaer – eller hvad?”

Det lyder åbenbart som noget, Fritz eller Poul fra Rytteriet kunne have skrevet, for kommentarerne er siden væltet ind. Flere end 200 and still counting. De fleste går på denne melodi: ”Du har da råd til det alligevel, Folketingsmedlem så lad vær med at beklage dig Det er til at brække sig over”. ”Klynk – klynk, så må du jo i gang med rengøringen, det gør vi andre også selv.” ”I vores husstand har vi ikke mulighed for at få hverken rengøring eller vindues vask gjort af andre – det gør vi selv. Med din årsindkomst gider jeg simpelthen ikke høre piv.” ”I ordbogen under både ”Arrogance” og ”Manglende Jordforbindelse: Se Jan E. Jørgensen” ”Velkommen til den virkelige verden bassemand. Snup en tudekiks og luk røven din møg forkælede, højt betalte lusepuster.”

Nu har jeg selv meget svært ved at blive misundelig på andre – ikke engang dem, der helt ufortjent bliver lottomillionærer. Jeg kunne jo bare selv spille Lotto. Jeg har arbejdet mig frem her i livet – godt hjulpet af et samfund med fri og lige adgang til uddannelse. Ingen sølvske i min mund – men en opvækst i to værelser uden centralvarme, bad og varmt vand med en enlig mor på det, der dengang hed invalidepension. Masser af kærlighed og opbakning – men ikke særlig mange penge – og vi gjorde selv rent. Jeg skammer mig ikke over min løn – som i øvrigt er væsentligt lavere end den, jeg havde som advokat.

Så derfor kunne jeg ikke se det komme. Jeg burde jo vide, at i Danmark står Janteloven over Grundloven, så hvad ligner det, at en politiker med en lang arbejdsuge benytter sig af privat rengøring? Jeg skal bare ned og skrubbe lokum lige som alle andre såkaldt almindelige mennesker, og hvis jeg ikke gør det, så skal jeg holde helt lav profil.

Mit budskab var slet ikke tænkt som klynk. Jeg har malet, muret, tapetseret og gjort rent til den store guldmedalje, men jeg elsker da at få det gjort af andre, som er dygtigere og hurtigere til det, end jeg selv er. Mit budskab var det simple, at håndværkerfradraget har skabt arbejdspladser. Og når det nu bliver fjernet – ja så mister mange håndværkere og rengøringsmedarbejdere deres arbejde. Dem har jeg ondt af – ikke mig selv.

(debatindlæg bragt i Børsen den 6. januar 2015)