Er Socialdemokraterne imod mere retfærdig sundhed?

Hvis sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vælter på sin cykel og får en flænge i øjenbrynet, så bliver han syet gratis sammen. Hvis han i stedet knækker en tand, så koster det dyrt at få det pæne smil tilbage. Hvis Nick Hækkerup hører dårligt, så kan han få store tilskud til sit høreapparat. Hvis han har dårligt syn, så må han selv betale for sine briller. Hvis Nick Hækkerup har maveonde, så kommer han gratis til lægen, men hvis han har smerter i et hofteled, så må han betale for kiropraktoren af egen pung. Det har Nick Hækkerup selvfølgelig råd til med sin ministerløn, men for den almindelige dansker kan den forkerte skavank være en dyr affære. Det er ikke rimeligt.

Venstre vil derfor have et ekspertudvalg til at komme med forslag til en mere retfærdig fordeling af brugerbetalingen på sundhedsområdet. Men vi vil ikke gøre det dyrere at være dansker. Det er mere end Socialdemokraterne kan sige om det Danmark, du kender. Regeringen har hævet brugerbetalingen for at gå til tandlæge for at få råd til et par fængselspladser, der ikke bliver benyttet.

Det er derfor hyklerisk, når Socialdemokraterne med sundhedsministeren i front ter sig over, at Venstrefolk har svaret lidt forskelligt på et spørgsmål på Altingets kandidattest. Spørgsmålet lyder: ”Er du enig i, at det skal koste f.eks. 100kr til at gå til lægen?” Holdningen hos Venstrefolkene er den samme: Vi vil ikke øge brugerbetalingen, men se om den eksisterende ikke kan gøres mere retfærdig. Ud fra den overbevisning svarer nogle ’delvist enig’ andre ’delvist uenig’, afhængig af deres tolkning.

I stedet for fejlagtigt at råbe ’ulven kommer’, så ville det snarere klæde Socialdemokraterne at forholde sig til virkeligheden: Der er masser af brugerbetaling på sundhedsområdet. Socialdemokraterne har endda selv været med til at øge den. Spørgsmålet er, om Socialdemokraterne i stedet vil være med til at gøre den mere retfærdig?